USA, Bridgeport Look up

Що робити, якщо дитині не подобається вчитель?

Що робити, якщо дитині не подобається вчитель?

Далеко не для всіх першокласників їх вчительки стають «другими мамами». Часто трапляється, що дитина, навпаки, скаржиться на вчителя, не може знайти з педагогом контакт. Що робити в такій ситуації і скільки часу може піти на притирання —  про це розповімо далі в статті.

Якщо в сім'ї панують довірчі відносини, дитина відкрито розповідає батькам про те, що їй не подобається. Однак буває і так, що дитина відчуває труднощі з вираженням своїх емоцій, не може вербалізувати їх, або в родині існує негласна заборона на вираження складних почуттів. Трапляється і так, що батьки в захваті від вчителя, і дитина, чує одне, але відчуває інше, а обговорити це ні з ким. У будь-якому випадку важливо звертати увагу на поведінку і настрій дитини день за днем, а не тільки задовольнятися його скупими розповідями про школу.

Найчастіше насторожити повинні психосоматичні прояви. Дитина може почати скаржитися на головний біль відразу після пробудження, говорити, що у неї болить живіт, «крутить» кишечник. І школяр справді не придумує: його організм так реагує на тривогу, на стресову ситуацію. На тлі початку навчального року можуть активуватися моторні тики, почастішати випадки нічного енурезу.

Варто придивитися до того, як дитина встає вранці і збирається в школу. До того, що вона розповідає про школу. Спостерігайте за відокремленою грою дитини, прислухайтеся до діалогів між іграшками, малюйте разом комікси про школу і про події, які в ній відбуваються. Інтонації, фрази, ситуації: все це може спливати мимоволі в дитячій грі і творчості.

Якщо дитині подобається вчитель, вона, як правило, часто апелює до його думки, ділиться тим, що вчитель розповідає, частіше прагне приносити в школу листівки або сюрпризи для вчителя. У разі, коли дитина уникає розмов про школу в цілому, і про вчителя зокрема, варто задуматися.

Фраза «Мені не подобається Ірина Вікторівна», —  це запрошення до діалогу. Завдання батьків —  акуратно і м'яко з'ясувати, в чому саме там справа. Допоможуть правильні питання:

  • Вона тобі не подобається, коли вона що робить (говорить)? Що ти тоді відчуваєш?
  • Тобі комфортно (спокійно) на уроках Ірини Вікторівни?
  • Про що ти думаєш, коли сидиш в класі? Що ти відчуваєш?
  • А хто тобі подобається з вчителів? Чому? Чим він (вона) відрізняється від Ірини Вікторівни?

Одна справа, якщо дитина каже, що Ірина Вікторівна негарна, їй не подобаються її духи або зачіска. А може бути, дитина розповість про те, що вона принижує в його присутності кого-то з хлопців або часто виходить з себе і голосно кричить. І це вже буде зовсім інша історія, яку знадобиться розплутати разом з дитиною.

Маленьким дітям часто не подобається вчителя чисто зовні або, ви здивуєтеся, навіть за запахом (занадто різкий парфум), за тембром голосу і манері говорити. Діти можуть відчувати чисто фізичне відторгнення до дорослого. Але це дуже рідкісна історія, характерна для особливо чутливих натур. І це не є причиною для миттєвого розставання.

Comments,

Added 0 comments

Array

USA, Bridgeport Log in